20121006

El suicidio es la primera causa de muerte en Cataluña de los hombres de 30 a 44 años


Les pèrdues econòmiques derivades dels problemes de salut mental poden representar el 4% del PIB d'un país i la depressió podria convertir-se al 2020 en la segona causa de discapacitat al món. Amb aquestes dades, la Federació catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental ha volgut reclamar a l'administració que no disminueixi els recursos destinats a aquest àmbit, ja que ha xifrat en 156 milions d'Euros, el cost directe que té la depressió a Catalunya. Des del Govern, s'ha pronunciat el compromís de vetllar per la inclusió social i laboral d'aquestes persones i s'ha anunciat un pla integral pilot d'atenció als afectats que començarà aviat a Sabadell.

Amb el lema "Depressió: un problema global", la Federació catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes mentals (Fecafamm) ha alertat aquest dissabte en el dia Mundial de la Salut Mental, que la depressió ha anat a l'alça a causa de la crisi, així com la majoria de malalties mentals. Des de la Fecafamm s'ha reclamat que l'administració no retiri els recursos a aquestes associacions i federacions perquè no fer-ho té un cost econòmic per Catalunya. En tota, la Fecafamm ha xifrat en 156 milions d'Euros el cost directe de la depressió al país i ha augmentat fins als 580 milions d'Euros el cost indirecte d'aquesta malaltia.

Per això, el president de la Fecafamm, Xavier Trabado, ha reclamat que l'atenció a les persones afectades per alguna malaltia mental requereix tres vegades les infraestructures actuals i considera que la millora de la detecció a l'atenció primària, per exemple, pot ser una bona eina per a fer-hi front.

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental que s'ha fet aquest dissabte a Sabadell també ha servit per recordar que l'Organització Mundial de la Salut xifra en un 4%de l PIB de la Unió Europea les pèrdues econòmiques derivades de les malalties mentals, a causa de la pèrdua de la productivitat de les persones afectades. En la lectura del manifest el periodista Miquel Calçada ha qualificat "d'insuficients" els esforços actuals i ha recordat que "no podem pemretre aturades en l'atenció a les persones" perquè suposaria "més costos personals i econòmics a llarg termini".

En aquest sentit, Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família, s'ha compromès a seguir treballant perquè les persones en aquestes situacions puguin gaudir d'una "normalitat", tal com ho fan les persones amb malalties d'altres característiques. Cleries ha lamentat que siguin persones "estigmatitzades" i ha assegurat que l'administració catalana es compromet a millorar la inclusió sobretot laboral d'aquest col·lectiu com una arma per a la seva inclusió social. Cleries també ha criticat la desinversió del govern espanyol que afecta a l'acció que pot fer l'administració en aquests àmbits.

Preocupació pels suïcidis

El president de la Fecafamm, Xavier Trabado, ha alertat que un dels problemes més greus del col·lectiu és l'augment dels suïcidis que degut a la crisi, han trencat la tendència a la baixa que es va registrar fins el 2007. Trabado ha lamentat que entre el col·lectiu d'homes d'entre 30 i 44 anys, aquesta sigui la primera causa de mort, entre altres coses perquè han disminuït els accidents de cotxe, i que sigui la segona, entre la franja de 15 a 29 anys. En aquest sentit Boi Ruiz, s'ha mostrat preocupat per l'augment en suïcidis de gent gran i per això ha assegurat que s'actuarà en aquestes vies, ja que s'ha canviat "el patró" de les persones que arriben a aquest punt. Malgrat tot, Ruiz ha recordat que la taxa de suïcidis a Catalunya és de 5'8 cada 100.000 persones i que és substancialment inferior a la xifra a Europa, que supera el 7.

Pla integral per a la Salut Mental, a Sabadell

EL conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat en aquesta celebració, que Sabadell, capdavantera en alguns temes de salut mental, també impulsarà la prova pilot del Pla Integral per a la Salut Mental, un pla que vol agrupar tots els àmbits relacionats com ho són el social, el laboral o el propi de salut, per millorar el tractament de les persones afectades. Segons Cristina Molina, responsable de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, el pla permetrà una detecció més ràpida d'aquestes malalties i un tractament en ''l'entorn immediat" del pacient.



El suïcidi ja és la primera causa de mort a Catalunya dels homes d'entre de 30 a 44 anys



El suicidio es la primera causa de muerte en Cataluña de los hombres de 30 a 44 años
Redacción Actualizado 06/10/2012

Las pérdidas económicas derivadas de los problemas de salud mental pueden representar el 4% del PIB de un país, y la depresión podría convertirse en 2020 en la segunda causa de discapacidad en el mundo. Con estos datos, la Federación Catalana de Asociaciones de Familiares y Personas con Problemas de Salud Mental ha querido reclamar a la administración que no disminuya los recursos destinados a este ámbito, ya que ha cifrado en 156 millones de euros el coste directo que tiene la depresión en Cataluña. El gobierno se ha comprometido a velar por la inclusión social y laboral de estas personas y ha anunciado un plan integral piloto de atención a los afectados que comenzará pronto en Sabadell.

Con el lema "Depresión: un problema global", la Federación Catalana de Asociaciones de Familiares y Personas con Problemas de Salud Mental (FECAFAMM) alertó este sábado, en el Día Mundial de la Salud Mental, que la depresión, al igual que la mayoría de enfermedades mentales, ha ido al alza debido a la crisis. La FECAFAMM ha reclamado a la administración que no retire los recursos a estas asociaciones y federaciones para hacerlo tiene un coste económico para Cataluña. En total, la FECAFAMM ha cifrado en 156 millones de euros el coste directo de la depresión en el país y ha aumentado hasta los 580 millones de euros el coste indirecto de esta enfermedad.

Por ello, el presidente de la FECAFAMM, Xavier Trabado, aseguró que la atención a las personas afectadas por alguna enfermedad mental requiere el triple de las infraestructuras actuales y considera que la mejora de la detección a la atención primaria, por ejemplo, puede ser una buena herramienta para hacer frente.

La celebración del Día Mundial de la Salud Mental que se ha hecho este sábado en Sabadell también ha servido para recordar que la Organización Mundial de la Salud cifra en un 4% del PIB de la Unión Europea las pérdidas económicas derivadas de las enfermedades mentales , debido a la pérdida de productividad de las personas afectadas. En la lectura del manifiesto que se ha hecho con motivo de la celebración, el periodista Miquel Calçada ha calificado de "insuficientes" los esfuerzos actuales y dijo que no se pueden permitir "paros en la atención a las personas", porque esto supondría "más costes personales y económicos a largo plazo".

En este sentido, Josep Lluís Cleries, conseller de Bienestar Social y Familia, se ha comprometido a seguir trabajando para que las personas que están en esta situación puedan disfrutar de una "normalidad", tal como lo hacen las personas con enfermedades de otras características. Cleries ha lamentado que sean personas "estigmatizadas" y aseguró que la administración catalana se compromete a mejorar la inclusión, sobre todo laboral, de este colectivo como un arma para su inclusión social. Cleries también ha criticado la desinversión del gobierno español, que afecta la acción que puede hacer la administración en estos ámbitos.

Preocupación por los suicidios

El presidente de la FECAFAMM, Xavier Trabado, ha alertado de que uno de los problemas más graves del colectivo es el aumento de los suicidios, que, debido a la crisis, han roto la tendencia a la baja que se registró hasta 2007 . Trabado ha lamentado que, en el colectivo de hombres de entre 30 y 44 años, ésta es la primera causa de muerte - entre otras cosas, porque han disminuido los accidentes de coche - y la segunda en la franja de 15 a 29 años. En este sentido, el consejero de Salud, Boi Ruiz, se ha mostrado preocupado por el aumento de los suicidios de personas mayores y aseguró que actuará en este sentido, ya que ha cambiado el patrón de las personas que llegan a este punto. Sin embargo, Ruiz ha recordado que la tasa de suicidios en Cataluña es de 5,8 por cada 100.000 personas y que es sustancialmente inferior a la tasa de Europa, que supera los 7.

Plan Integral para la Salud Mental en Sabadell

Boi Ruiz ha anunciado en esta celebración que Sabadell, líder en algunas cuestiones de salud mental, también impulsará la prueba piloto del Plan Integral para la Salud Mental, un plan que quiere agrupar todos los ámbitos relacionados, como el social, el laboral y el sanitario, para mejorar el tratamiento de las personas afectadas. Según Cristina Molina, responsable de Salud Mental y Adicciones del Departamento de Salud, el plan permitirá una detección más rápida de estas enfermedades y un tratamiento en el "entorno inmediato" del paciente.

No hay comentarios: